fbpx

5 minuten vakantie!

In mijn vorige twee blogs over creativiteit, wilde ik je vooral laten zien dat verbeeldingskracht en creativiteit essentiële onderdelen zijn van onze menselijke intelligentie.
Hiermee deed ik een aanzet om je te laten inzien hoe belangrijk het is weer op deze kant van onze intelligentie te gaan vertrouwen. Want dat heeft een lange lijst aan voordelen. Bij vrijwel elke keuze in het leven, komt creativiteit en verbeeldingskracht kijken.

In deze blog wil ik je vertellen wat ‘vertrouwen op mijn verbeeldingskracht’ voor mij heeft betekend. Een klein voorbeeld, uit een moeilijke periode in mijn leven.

Verbeeldingskracht of meditatie?

Eén van de dingen die ik aan mijn verbeeldingskracht te danken heb, is mijn 5-minuten-vakantie. Als je hieronder leest wat het is en hoe het mij door een moeilijke tijd heen hielp, denk je waarschijnlijk dat het meer met meditatie te maken heeft dan met creativiteit. En misschien is dat ook wel zo.

Ik ben er echter van overtuigd dat dit me lukt, omdát ik mijn verbeeldingskracht kan aanspreken en sturen wanneer ik het nodig heb. Het resultaat mag dan een vorm van meditatie zijn, het begint met verbeeldingskracht.

Even helemaal weg in eigen tuin

Al zeker 30 jaar gun ik mezelf een 5-minuten-vakantie. Ik neem een kop thee of koffie, ga ergens zitten waar ik het prettig vind en besluit eens helemaal van die koffie of thee te genieten. Meestal met mijn ogen dicht, concentreer ik me op één geluid dat ik hoor en geniet heel bewust! Het liefst doe ik dit buiten, desnoods met een jas aan. De stap van binnen naar buiten, versterkt het gevoel van er even tussenuit zijn. Ik verwonder me over het bijzondere geluid (ook als is het de grasmaaier van de buren) en de smaak van mijn drankje.

Ik vind dit ritueeltje heerlijk

Als mijn drankje op is, baal ik niet dat ik niet echt vakantie heb en dit de hele dag kan doen. Okee, soms wel, maar ik stuur met mijn verbeeldingskracht mijn gedachten in de richting van dankbaarheid dat ik deze 5 minuten maar mooi gehad heb. En ik geniet na! Net als bij een echte vakantie.
Ik voel me energieker en vrolijker naderhand. En in tegenstelling tot een echte vakantie hoef ik niet lang te wachten tot ik weer mag: morgen of zelfs vanmiddag kan ik dit herhalen. Het kost immers maar 5 minuten.

Gedachten sturen

Buiten het goede gevoel dat me dit geeft, weet ik mede door dit ritueel dat ik mijn gedachten kan sturen. Ik kan mijn verbeeldingskracht inzetten om me te richten op het positieve, op dankbaarheid, op genieten. Daarmee heb je niet alleen een korte vakantie van je dagelijkse bezigheden, maar ook van je beren op de weg, je somberheid of zorgen.

Het hield mij overeind!

Drie jaar geleden kwam mijn ex-man met de mededeling dat hij wilde scheiden. Voor mij kwam dit als donderslag bij heldere hemel.
Om allerlei redenen en omdat het gewoon zo liep, hadden wij een ‘traditioneel’ huwelijk: hij werkte fulltime, ik veel minder. Ik bracht de kinderen groot en zelfstandig en deed al het andere dat het leven van ons en onze kinderen comfortabel maakte.
Naast het verdriet om het huwelijk en alle andere gevoelens die bij een scheiding loskomen, wist ik dat er een onzekere tijd aankwam met betrekking tot mijn financiën en huisvesting. (daar kun je van alles van vinden, maar ik schrijf het hier niet om de discussie over de zelfstandigheid van vrouwen te openen, maar om een beeld te schetsen)

The day(s) after…

De dag na ‘de avond van de mededeling’ ben ik heel bewust met mijn kopje koffie bovenop de nog natte picknicktafel gaan zitten, gezicht in de zon, voor mijn 5-minuten-vakantie.
Het lukte 10 seconden! En toen sloeg de paniek en het verdriet weer toe. Maar in plaats van hierover ook te panieken, besloot ik me te richten op het positieve: “het is me in deze k….-tijd wel mooi 10 seconden gelukt! En morgen maak ik er 20 van!

Dat laatste bleek wat langer te duren, ik bleef zo’n  anderhalve week op die 10 seconden hangen. Maar de 20 seconden kwamen wel!

Een anker!

En ik wist: als ik dit kan volhouden, als ik af en toe vakantie kan nemen van de situatie waarin ik terecht gekomen ben, ik die hele scheiding wel aan kon. Of beter gezegd: ik koos ervoor om dat te weten. Ik gebruikte mijn verbeeldingskracht op een positieve, opbouwende manier. En dat zorgde ervoor dat ik niet in een negatieve spiraal kwam.
Dat maakte de boosheid en het verdriet niet minder, dat maakte de tijd die ik nodig had om de scheiding te verwerken niet minder, maar het maakte mij sterker in het proces, zachter naar mezelf en anderen (inclusief mijn ex) en vooral hoopvoller voor de toekomst. Mijn 5-minuten-vakantie werd,  natuurlijk samen met de nodige chocolade, mijn anker!

Wat ik hierboven beschrijf is niet nieuw!

Talloze filosofen, guru’s en levenskunstenaars, hebben het over dit soort ervaringen. Iedereen verteld erover vanuit zijn eigen gezichtspunt. Je kunt dit leren ervaren door meditatie, door Yoga, door retraites en stiltewandelingen, door intensief te sporten, een avond lekker dansen of door de adrenaline van het gevaar op te zoeken.

Creativiteit als startpunt

Voor heel veel mensen kan het trainen van je verbeeldingskracht en creativiteit een hele fijne en praktische ‘poort’ zijn. Juist als je meditatie al geprobeerd hebt en het bleek niet te werken, is het goed om een andere weg te zoeken naar die bijzondere mindset, waar mijn 5-minuten-vakantie een uiting van is.
Juist omdat het zo’n essentieel onderdeel is van ons mens-zijn, is het (opnieuw) leren werken met je eigen creatieve basis een fijn en ontspannen startpunt.

Wil je na het lezen van deze blog meer informatie over de mogelijkheden om je verbeeldingskracht en creativiteit te trainen? Neem dan contact op! We kunnen, natuurlijk geheel vrijblijvend, kijken wat je vraag is en hoe we daarmee aan de slag kunnen.		
		
			

1 reactie op “5 minuten vakantie!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *