fbpx

Confianza uitvaartzorg

Dit werk heet Licht, Liefde, Vriendschap en Steun  en is gemaakt voor aula van Confianza Uitvaartzorg en Afscheidshuis in Belfeld (Limburg).

Ik heb een tekst geschreven voor de website van Confianza over de symboliek van deze ramen. Deze staat onder de foto's.

Licht, Liefde, Vriendschap en Steun – mei 2022

 

Lente en groen. Met die twee thema’s werd de opdracht voor deze ramen verstrekt. Ik heb dit vertaald naar een aantal symbolen die in het werk terug te vinden zijn.

De Lindeboom

Het jonge blad als symbool voor de lente; de boom als hét symbool voor de seizoenen. Ik heb gekozen voor de Lindeboom, omdat deze in veel culturen staat voor trouw, liefde, bescherming en vriendschap. Mede door het hartvormige blad.

Daarnaast heeft de lindeboom een ongelooflijke levenskracht. Je kunt jonge boom op zijn kop in de aarde zetten. De takken vormen dan nieuwe wortels en de wortels laten takken en blad groeien.

Kersenbloesem

Bovenin de ramen kun je bloesem terugvinden. Ook een symbool van lente en hoop.   Bloesem betekent immers ook de belofte van fruit in de zomer en het najaar.

In Japan staat de kersenbloesem ook voor de kostbaarheid en eindigheid van het leven, omdat zij maar kort bloeit.

De hemelboog

De donkerblauwe band die over beide ramen loopt vormt de hiëroglief voor Noet, de Egyptische hemelgodin. Elke avond slikt Noet de zon in en elke ochtend laat zij hem opnieuw geboren worden. De sterren en de maan worden in de avond geboren om verlichting te geven in het donker.

Het licht

Lichtstralen doorsnijden beide ramen. Het licht als wereldwijd symbool.

Het licht brengt letterlijk en figuurlijk verlichting en warmte. Het maakt niet uit in welke vorm: dagelijks zonlicht, een kaars in de duisternis, het licht in iemands ogen, de energie die je voelt als iemand je troost, het goddelijke licht of verlichting.

Vlinders

De vlinder heeft als symbool vele betekenissen. In dit raam staan ze vooral voor:

  • een nieuw begin, voor wedergeboorte en transformatie. Van rups naar vlinder….
  • De vlinder als huis voor de ziel.
  • vlinders zijn in veel culturen het symbool van geluk en vreugde.

Ik hoop…

Hoewel het moment dat mensen mijn ramen zien een moment is van diepe rauw, hevig verdriet en machteloos moeten loslaten, hoop ik dat de ramen kunnen bijdragen aan het proces van verwerking. Aan de transformatie naar meer licht, aan de terugkeer naar meer hoop en lente.

Ik hoop dat alle aanwezigen het licht, de liefde, vriendschap en steun waar dit werk voor staat mogen ontvangen en doorgeven.

 

Yvon Feenstra

Mei 2022