fbpx

“De kleine vrede in de grote oorlog”

In 2014 was het 1oo jaar geleden dat de grote oorlog begon. Die grote, verschrikkelijke, rampzalige oorlog.

Ik zat in 2014 in het laatste jaar van de hogere graad aan de Academie van Arendonk, richting Monumentaal / Mixed Media. En Arendonk ligt in België, een land dat zwaar getroffen is door deze oorlog. Natuurlijk kregen wij de opdracht een kunstwerk te maken over de Eerste Wereldoorlog.

Deze opdracht was heel erg 'out of my comfortzone'.

Een kunstwerk over een periode waarin naar mijn gevoel niets moois te vinden was. Het concept Mooi-nument had ik nog niet bedacht, maar ook toen wilde ik vooral het mooie in de wereld verwerken in mijn kunst.
Hoe meer ik las over deze oorlog, en ik heb me er echt goed in verdiept, hoe meer depri ik werd. Totdat ik het boek van Micheal Jürgs las, "De kleine vrede in de grote oorlog" ( 2004). Hij had een lichtpuntje gevonden in die jaren van massaslachterij:

Kerst 1914.

Tijdens de kerstdagen van 1914 werd het spontaan even vrede. Niet tussen de grote heren in de politiek en de top van het leger. Nee, gewoon in het veld, tussen de soldaten. Het begon met liederen zingen van de ene loopgraaf naar de andere. Toen werden er kaarsen op de rand van de loopgraven gezet en uiteindelijk klommen de soldaten uit de loopgraven en zochten voorzichtig contact met de 'vijand. Op sommige plekken hield deze vrede twee weken stand, doordat orders stiekem omzeild werden.

Wat een voorbeeld

Ik had mijn lichtpuntje in de donkere oorlog gevonden! Of je in God en Kerst gelooft of niet, het bracht Duitse, Engelse, Franse en Belgische soldaten even samen. De loopgraven waren voor even niet donker, modderig en gevaarlijk. Op de loopgraven stonden kaarsen en de mannen in die loopgraven gaven de hoge heren het goede voorbeeld, ze waren een baken van hoop en licht. (Wat was het een goed idee geweest als de hoge heren zich hadden laten inspireren).

Het werk "De kleine vrede in de grote oorlog",  is een Mooi-nument voor al deze 'open-minded' mannen. De mannen die de loopgraven even lieten schijnen. De mannen waaraan we allemaal nog steeds een voorbeeld kunnen nemen. 

"De Kleine vrede in de grote oorlog" (2014)
Geïnspireerd op het gelijknamige boek van M. Jürgs, 2004

Maquette van ong. 30-40 cm

De kleine vrede.....
De kleine vrede