fbpx

De Tuin

Zoek de kleine dingen die aan het leven vreugde en voldoening geven.

Confucius, Chinees filosoof, 551 V.C. – 479 v. C

Maak elke dag bijzonder!

Ik ben hier al heel wat jaar bewust mee bezig en misschien al wel mijn hele leven onbewust. Zelfs in hele moeilijke tijden, zoek ik elke dag een moment, hoe kort ook, om te genieten.
En juist dát was de kern van deze opdracht.

Vier het leven!

José is een lieve, warme vrouw. Moeder, oma, volop in het leven. Vorig jaar overleed haar moeder en José wilde graag een Mooi-nument laten maken ter nagedachtenis; niet aan haar overlijden, maar juist aan haar leven.

In het gesprek dat we samen hadden, kwam de liefde voor vogeltjes al snel naar boven. De kleine, gewone Nederlandse tuinvogeltjes. Het Roodborstje neemt een bijzondere plek in. José, haar moeder en haar zussen denken altijd aan hun man/vader als ze een roodborstje zien.

Het verhaal maakt het Mooi-nument

Het ontwerpen en maken van een Mooi-nument is een bijzonder proces, wat begint bij het eerste gesprek. De opdrachtgever heeft een verhaal. Het is mijn taak om de belangrijkste, onderliggende emotie in beeld te krijgen. Het is geen zwaar gesprek, maar ik zit wel vol vragen over herinneringen en gevoelens, over bijvoorbeeld lievelingskleuren, favoriete muziek en kunstwerken.

Ik voel me vaak heel dankbaar voel voor het vertrouwen en de openhartigheid tijden zo’n gesprek.

Voor de potentiele opdrachtgever is het ook een fijn: “Ik had al lang niet meer op deze manier over mijn moeder gepraat. Dank je wel”, was de reactie van José aan het eind. Hoe mooi is dat?

Gewoon even in de tuin zitten en genieten.

In de loop van dat mooie gesprek, bleek al snel dat het niet alleen om vogeltjes ging. Jose’s moeder kon heerlijk genieten van haar tuin. De vogeltjes dus, maar ook de planten en bloemen die er groeide.

Ze genoot van veel kleine dingen in het leven. “Leef het leven” leek wel haar motto en daar had ze geen grote gebaren voor nodig: de kinderen, (achter)kleinkinderen, de tuin en de vogeltjes. Het was genoeg om écht te genieten.

Geef de kunst door!

Zowel de liefde voor tuinvogels als voor de kleine, bijzondere momenten werd doorgegeven aan José en haar zussen. En zij geven het op hun beurt door aan hun kinderen

Tijdens het maken van dit Mooi-nument had ik steeds het achterliggende gevoel dat het niet alleen gaat over vogeltjes of een tuin. Dit Mooi-nument gaat over een bijzondere familieband en fijne herinneringen en aan een tijd waarin Jose opgroeide, volwassen werd, moeder en zelfs oma werd. En háár moeder maakte dat allemaal mee.

 

Dit Mooi-nument gaat vooral over de kunst van het genieten van kleine dingen. En dát doorgeven aan de volgende generatie.

De Tuin
De Tuin
foto site 1