fbpx

Glasobject Sunset Wave wordt Mooi-nument

Als een kunstwerk sterke emoties oproept....

Het is zomer 2023 en ik neem deel aan Kunstschouw op Schouwen Duiveland. Ik exposeer mijn werk in een oude uienschuur, samen met een groot aantal collega's. Het is de hele week gezellig druk met heel veel geïnteresseerde mensen. Ik heb veel werk bij me van het project "Wadden" en enkele glasobjecten van hergebruikt glas. Het is mooi om te zien dat al het werk mooie emoties en verhalen bij de bezoekers losmaken.

Een wat oudere man komt binnen...

Hij loopt direct naar de sokkels met de glas objecten. Kijkt, loopt erom heen, leest het kaartje en kijkt vervolgens de ruimte in. Ik ben gevleid door de interesse en verwacht dat hij vervolgens verder loopt om andere kunstwerken te bekijken. Het tegendeel is waar. Zijn dochter wordt erbij gehaald en later nog eentje. Ik loop naar ze toe om het gesprek aan te gaan.

Liefhebbers van glas

"Ik wil deze kopen",  is het eerste wat hij zegt. Ik heb niet eens de kans om gedag te zeggen. En dan komt het verhaal, schitterend verteld door de man zelf en aangevuld met opmerkingen van beide dochters.

Bijna een jaar terug is zijn vrouw overleden na een fijn en lang huwelijk. Beide waren gek van glaskunst en in het huis is een hele wand geschikt gemaakt om glazen objecten uit o.a. Murano en Tsjechië neer te zetten. Eén daarvan is een vaas met deksel waarmee de verzameling ooit begonnen is. Hierin zit haar as, het staat naast de TV. Over twee weken is het een jaar geleden dat ze overleed en de glazen vaas wordt, samen met haar as, op een urnenbegraafplaats geplaatst.

Sunset Wave gaat het leeggekomen plekje naast de tv invullen

Als herinnering aan haar en hun huwelijk. Hoewel er dus al veel glasobjecten in het huis aanwezig waren, wilde de man daar iets nieuws. Iets wat ze niet samen gekocht hadden, maar wel perfect past in hun gezamenlijke passie voor glaskunst. De vorm, de kleuren en de sfeer van Sunset Wave past precies bij het gevoel van deze lieve man.

"Sunset Wave"
Glasobject van hergebruikt glas

Sunset Wave - verkocht
IMG20230611115055_edited