fbpx

Het ontstaan van het Kunst-Opdracht-Advies

Jarenlang deed ik ‘kunst’ er een beetje naast: naast mijn bedrijf in kinderfeestjes, naast mijn taken als moeder en huis-manager en naast allerlei vrijwilligerswerk. Het heeft zelfs best wat jaren geduurd voordat ik mezelf echt ‘kunstenaar’ durfde te noemen.

Veranderingen

Hoe verder ik kwam in mijn opleiding aan de Academie van Arendonk, hoe meer kunstenaar ik me voelde. In dezelfde periode gingen mijn kinderen één voor één van de basisschool naar de middelbare en eentje is zelfs dáár alweer klaar mee. Mijn rol als moeder en huis-manager veranderde en ik kreeg steeds meer de behoefte aan meer financiele onafhankelijkheid.
Of het nog niet genoeg was, kwam een derde verandering in mijzelf ook vaker om de hoek kijken. Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik kan het niet anders omschrijven als “mijn hoofd wilde weer aan het werk”.
Het vak van mijn studie, de logistiek, werd weer interessant, ik wilde projecten doen, de kar trekken, nadenken, overzicht scheppen in de chaos en samenwerken. Het enige wat ik niet wilde, was kiezen; kiezen tussen de kunst en mijn hoofd laten werken.

Een onverwacht mega-mooi-project.

Door een project bij Het Rode Kruis, het opzetten van de Welkomwinkel voor de vluchtelingen, kreeg ik in september 2015 de kans om weer eens flink met projectmanagement bezig te zijn. Het was een schitterend project: voor mijn ontwikkeling en vooral voor al die mensen die we konden helpen.
De omvang van het project liep een beetje uit de hand: binnen een week hadden een collega en ik een kledingsorteerbedrijf opgezet waar dagelijks 10-15 vrijwilligers fulltime werkte. Een week later waren we verhuisd naar een grote hal, waar vroeger treinen gerepareerd werden. We hebben een maand lang ongeveer 60 uur per week gewerkt en tegelijkertijd onze eigen opvolging en de continuïteit van het project gewaarborgd. En dit hebben we zo goed gedaan dat het “Tilburgse model” de basis is geworden voor het draaiboek dat bij Rode Kruis Nederland klaar ligt voor soortgelijke situaties in de toekomst.

Hoe kan ik alles combineren?

Na het bijkomen en uitrusten van dit project wist ik het zeker: mijn hoofd wil weer aan het werk. Tegelijkertijd kwam de puzzel: hoe ga ik dit doen? Parttime werk in de logistiek uiterst schaars, ik ben nog steeds een dag in de week in Arendonk voor mijn opleiding en ik wil niet stoppen met kunstenaar zijn.

De Websiteclub

Gelukkig ken ik Wendie van De Websiteclub. Wendie maakt fantastisch mooie en goede websites met WordPress. Maar ze doet meer, véél meer. Wendie start altijd met het bedrijf zelf: wat wil je, waar ben je goed in, waar wordt je blij van, wat wil je verkopen, wat wil je verdienen, hoe ga je jezelf of je bedrijf in de markt zetten.
In een flinke brainstormsessie stelt ze net zo lang vragen, tot je daar uit bent. Pas dan komt er een plan. Niet alleen voor je website, maar ook voor bijvoorbeeld Social Media, netwerken en de focus van je bedrijf.
En dat was precies wat ik nodig had!

Een groot wit vel en stiften in vele kleurtjes werden op tafel gelegd.

Wendie stelde vragen; ik gaf antwoord; Wendie vroeg door als ze niet tevreden was of schreef wat op dat grote witte vel. Aan het eind van de ochtend kwam er één ding uit wat ik heel goed kan én waar ik heel blij van word: ik ben een vertaler!
Ik vertaal een gevoel of herinnering in een kunstwerk. Ik vertaal een probleem in een plan, een concept in een project en een grote hoeveelheid informatie in een overzichtelijk A4-tje. Of de kunstenaar in mijzelf aan het werk is of de logisticus....

Ik vertaal van vaag naar concreet.

Samen met Wendie heb ik een aantal concepten ontwikkeld, waarbij mijn vertaal-kunde het beste tot zijn recht komt. Met De Kleurherinnering en  Het Mooi-nument vertaal ik gevoelens van klanten in een mooi kunstwerk. Met de workshops en Open-Atelier-dagen kan ik het vertalen en werken met glas doorgeven.
Kunst-Opdracht-Advies, geeft me de mogelijkheid om op een grotere schaal te vertalen  en om kunst en logistiek of projectmangement perfect te combineren.

Tussen kunst en logistiek.

Ik help mensen met het vertalen van hun eigen gevoel naar een goede, heldere kunstopdracht en ik begeleid het totale opdrachtproject: planning, opvolging, begrotingen, logistiek. Van particulieren tot bedrijven en overheden. Ik heb de kennis en de kunde van zowel kunst maken als projectplanning en logistiek.
Mijn hoofd wordt er vrolijk van en de rest van mij ook. Ik kijk er naar uit om samen met anderen de wereld een beetje mooier te maken. Ik kijk er naar uit om steeds meer concepten, ideeën en gevoelens te vertalen tot iets waar mensen blij van worden.

 

PS 1: Kijk voor meer informatie bij Kunst-Opdracht-Advies.

PS 2: Geïnteresseerd in het werk van Wendie Huis in 't Veld? Kijk op www.websiteclub.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *