fbpx

Inspiratie. Wat is dat eigenlijk?

Elke week een blog! Dat heb ik met mezelf afgesproken. Elke week een blog, verdeeld over 4 verschillende en toch samenhangende thema’s:
1. Een verslag van de specialisatiejaren aan de Academie van Arendonk
2. Een inkijkje in mijn leven als kunstenaar
3. Informatie over en achtergronden van de kunstopdracht
4. Inspiratie

Dit is de eerste blog over ‘Inspiratie’.

En laat dat nou net een hele moeilijke zijn. Ik weet wat mijn ultieme doel is met deze blog: door het delen van mijn bronnen van inspiratie, hoop ik anderen ook te inspireren. Alleen weet ik echt nog niet hoe ik dat moet gaan doen. En, op dit moment belangrijker, ik heb geen inspiratie voor deze blog!

Stap 1: Google

Wat doe je altijd als je over een onderwerp moet schrijven of vertellen, maar je weet echt niet wat? Je vraagt je grote vriend Google om hulp. Google geeft op de eerste pagina en aantal definities van ‘inspiratie’. Deze staat bovenaan:

bron: Pixelstuff.nl
bron: Pixelstuff.nl

Inspiratie. Letterlijk: inblazing. Een bewustzijnstoestand ('bezieling') waarin de kunstenaar over het maximum van zijn scheppend vermogen beschikt en schijnbaar moeiteloos de vormgeving vindt die voor het beoogde kunstwerk het meest geschikt is.
Inspiratie - 24 definities - Encyclo
www.encyclo.nl/begrip/inspiratie

De Kunstenaar? Het Kunstwerk?

Inspiratie is toch niet alleen voorbehouden aan kunstenaars om kunstwerken te maken? Je kunt op tal van vlakken inspiratie hebben: je werk, wat je vanavond wilt eten, waar je op vakantie wilt of hoe je een bepaalde huiswerkopdracht toch nog op tijd af krijgt (zeer geschikt voor tieners!).
Deze definitie is een beetje te beperkt. Een kunstenaar kan niet zonder inspiratie, dat lijkt me duidelijk. Maar de uitleg is meer een voorbeeld dan een definitie.

Eureka!

De letterlijke betekenis van het woord,” inblazing”, is wel interessant. Net zoals het woord “bezieling”. Zo voelt het wel, als je inspiratie hebt. Iedereen heeft het volgens mij wel eens mee gemaakt: je loopt in het bos, je leest een mooi verhaal of je zit gewoon wat te dromen en ineens gaat er een soort van frisse wind door je hoofd en is er een idee of oplossing geboren. Je hebt een echt Eureka-moment.
Alsof alle ideeën al in de lucht hangen, klaar om geplukt te worden.
Tal van geloven, religies en levensovertuigingen beamen dit. Dat zal niet voor niks zijn, er zal wel wat van waar zijn. Voor mij is echter veel interessanter: Hoe zorg je dat je het juiste ‘uit de lucht plukt’? En wat doe je er vervolgens mee?

92df0ccd25ee235ee0ccfcba919c89d5

Stap 2: het gesprek

Stap 1 was goed: Google gaf me inderdaad genoeg inspiratie om een eerste blog te schrijven Sterker nog, ik weet al waar de tweede blog over ‘inspiratie’ over zal gaan: mijn eigen werk “De Inspiratie”. De manier waarop dit tot stand kwam, geeft namelijk heel goed mijn filosofie over inspiratie goed weer. Fijn!

Wat is dan stap 2?
Juist: praat erover met anderen.

Wat wil jij graag lezen over inspiratie? Hoe geef je dit vage begrip een plek in je leven? Zoek je de inspiratie op of laat je het gebeuren? Herken je het wel? Deel het, praat erover en laat een reactie achter op deze blog of op mijn facebook pagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *