“Ja maar, ik ben helemaal niet creatief!”
Dit is toch wel de meest gehoorde opmerking als ik creativiteit met anderen bespreek. Jong en oud, man of vrouw, dat maakt niet uit. Ook op de cursus die ik geef in diverse glas-technieken, komen mensen vaak binnen met “ik vind het schitterend allemaal, wil het graag leren, maar ben echt niet creatief, hoor!”
Als jij jezelf ook niet creatief vindt, lees dan de eerste twee blogs in deze serie nog maar eens door en kom tot de conclusie dat echt iedereen creatief is, omdat het een vast, maar onderbelicht, onderdeel van onze intelligentie is.
Blog 1: 'Stel je eens voor... je bent creatief!'
Blog 2: 'Verbeeldingskracht! Waar zit dat eigenlijk?'
Voor de duidelijkheid even een aantal definities:
- Verbeeldingskracht is het vermogen om je dingen voor te stellen die op dat moment en op die plaats niet
met je zintuigen waar te nemen zijn. - Creativiteit is het bewust inzetten van je verbeeldingskracht met een vooraf bepaald doel
De meeste mensen die zeggen: "ik ben niet creatief", bedoelen vaak dat ze niet realistisch kunnen tekenen of schilderen, dat ze geen stoel of beeld van hout of een ander kunstwerk kunnen maken.
Eigenlijk bedoelen ze vaak: ik ben niet handvaardig. En dat kan dan wel weer kloppen, want handvaardigheid gaat over de toepassing van een techniek. Elke techniek kun je in zekere mate aanleren. Voor een bepaalde techniek kun je talent hebben, maar ook dan moet je heel veel oefenen om het ook echt te kunnen.
Niet elke kunstenaar, over het algemeen gezien als zeer creatieve mensen, kan De Nachtwacht schilderen zoals Rembrandt dat kon. En de vraag is of Van Gogh het beeld “De Denker” van Rodin had kunnen maken. Hij had misschien iets soortgelijks kunnen bedenken, maar dan nog was het waarschijnlijk een schilderij geworden in plaats van een bronzen beeld.
Creativiteit uit zich in een breed scala van vaardigheden.
Elke keer als jij je verbeeldingskracht inzet om een probleem op te lossen, ben je creatief. Of het nu een groot of klein probleem is, of het een om een dagelijkse bezigheid gaat of iets op je werk, het maakt niet uit. Elke keer ben je creatief.
Je bent echter meestal onbewust creatief bezig. Je vindt het zo normaal dat ons brein op een bepaalde manier werkt, dat je er nooit bij stilstaat dat je verbeeldingskracht een machtig mooi fenomeen binnen onze intelligentie is.
Je hebt ook niet door dat je verbeeldingskracht regelmatig met je op de loop gaat! Dan lig je weer heel de nacht te doemdenken en te piekeren over zaken die waarschijnlijk toch nooit zullen gebeuren. Als dat geen verbeeldingskracht is!
Trainen!
Ik beweer, en ik niet alleen, dat je je verbeeldingskracht en creativiteit kan trainen. Het zijn namelijk essentiële eigenschappen van ons mens-zijn. Iedereen heeft ze!
Net zoals het lopen op twee benen een essentiële mens-eigenschap is: ieder mens (enkele uitgezonderd natuurlijk) kan leren lopen. Sterker nog, elke dreumes heeft de natuurlijke neiging om dit te leren.
En hoe meer je loopt, hoe sterker de spieren worden die je voor lopen nodig hebt. Dat leidt ertoe dat je het lopen kan trainen voor een bepaald doel, zoals de marathon of een leuke wandelvakantie. Zelfs als je spieren door veel te weinig gebruik slap geworden zijn: je traint ze langzaam maar zeker weer sterk.
En zo is het ook met verbeeldingskracht en creativiteit.
Je begint met mini-stapjes verbeeldingskracht-training, omdat het zo lang geleden is dat je dat actief gebruikt hebt. Hierdoor wordt je je steeds meer bewust van je verbeeldingskracht, je gaat anders kijken, luisteren, voelen. Je gaat merken wanneer je je verbeeldingskracht gebruikt en of het voor iets positiefs of negatiefs is.
Vervolgens kun je je verbeeldingskracht inzetten met een doel: je traint je creativiteit. Dat doel kan heel simpel zijn: even niks hoeven en gewoon lekker bezig zijn.
Je kan het doel steeds groter en uitdagender maken (maar het hoeft niet). Je kunt bijvoorbeeld het doemdenken en piekeren vervangen voor fijne gedachten.
Wat levert het op?
Dat is natuurlijk voor iedereen anders, maar algemeen gesproken oefen je jezelf om anders te kijken naar de fysieke wereld om je heen. Dat wordt al snel breder: je kijkt met een andere blik naar jezelf, naar je omgeving, naar de mensen om je heen of naar de gebeurtenissen in je leven.
Een andere manier van kijken en ervaren? Levert dat echt wat op?
Ja! Door het trainen van je creativiteit leer je het loslaten van oude patronen die niet meer bruikbaar zijn, je leert vertrouwen op het proces in plaats van op een uitkomst en je leert vertrouwen op de creativiteit van jezelf en anderen. Dit alles leidt ertoe dat het steeds makkelijker wordt om in te spelen op nieuwe situaties of om ze zelf te creëren. Daarnaast is het gewoon heel erg leuk en wordt je er vrolijk van!
Dit alles hoeft niet groots en meeslepend. Het hoeft niet een 180 graden leven veranderende gebeurtenis te zijn. Kleine stapjes…die bij jou passen. Tenslotte kunnen we allemaal lopen, maar zijn we niet allemaal zo snel op de sprint als Daphne Schippers. En kan Daphne waarschijnlijk een marathon niet uitlopen (ik kan allebei niet 😊).
Zoals bij het lopen: we kunnen onze creativiteit allemaal trainen en zullen daarbij het soort creativiteit, de intentie en het tempo voor onszelf moeten bepalen. Waar nodig, met een beetje hulp.
Wat zou jij graag willen bereiken met je creativiteit?
PS.
Van plannen maken naar doen: ik heb mijn verbeeldingskracht en de hulp van mijn vriendin Maaike gebruikt om een planning voor de nabije toekomst te maken:
- Voor 1 november is de facebookpagina ‘jij bent creatief’ actief
- Half januari komt er een gratis challenge om het nieuwe jaar creatief te starten
- Bij de start van de challenge is ook de website klaar
- In het vroege voorjaar start een training om je creativiteit een kick-start te geven.
Volg mij op Facebook, Instagram of Linked-in op om de hoogte te blijven.