“In the middle of every difficulty lies opportunity.” -Albert Einstein
We zitten thuis, het is crisis.
Het vele moois dat is ontstaan, bewijst het bovenstaande citaat van Einstein: warme initiatieven voor de ouderen, de snelle omschakeling van iedereen in het onderwijs en het aanpassen van diverse bedrijfsprocessen om te helpen of het hoofd boven water te houden.
Veranderingen die drie maanden geleden nog een bijna onmogelijk, of toch zeker een zeer langdurig proces leken, blijken ineens binnen een korte tijd toch te kunnen.
Onze acceptatie dat we dit zo goed mogelijk doen en steeds een beetje leren om te verbeteren, zal daarbij zeker geholpen hebben. Geen tijd om een compleet uitgewerkt systeem te ontwerpen. Fouten maken mag, als er maar actie is!
Centrale vraag: wat vind jij creativiteit?
Ongeveer een jaar geleden heb ik met een groot aantal mensen met verschillende achtergronden gesproken over deze vraag. Mijn vriendin Monica is altijd een enthousiast meedenker. Zo enthousiast dat zij thuis met haar partner Ralph het gesprek voortzette en dat later weer met mij besprak.
Ralph kwam met de volgende uitspraak:
“Creativiteit ontstaat altijd uit onrust”
Ofwel: creativiteit ontstaat als een probleem of vraagstuk een oplossing nodig heeft. Door creativiteit zie je de “opportunity” uit Einsteins citaat.
Het klopt natuurlijk wel: of we nu een klein probleem ervaren of een grote wereldwijde crisis, onze creativiteit zorgt ervoor dat we een oplossing zoeken en toepassen.
Zo zijn we als mensen altijd geweest: we gebruiken onze creativiteit om de verschillende ervaringen te combineren tot een oplossing voor een probleem. En met onze verbeeldingskracht kunnen we zelfs ervaringen toepassen die we niet zelf meegemaakt hebben.
Ik schreef de uitspraak van Ralph op in mijn aantekeningenboekje en eronder zette ik met grote vraagtekens: “Waarom alleen bij een probleem?”
Ook van Einstein: “The measure of intelligence is the ability to change”
Als er iets is dat in de huidige crisis al snel duidelijk werd, dat we als samenleving ongelooflijk intelligent zijn. Wat hebben we snel veranderd, wat hebben we ons goed aangepast. Wat hebben we de mogelijkheden en kansen in deze crisis gevonden en omarmd.
Ook hier stel ik de vraag: “Waarom alleen nu er een crisis is?”
Niet dat veranderen een doel op zich moet zijn.
Wél zouden we altijd met net zo veel verbeeldingskracht en creativiteit naar onszelf, onze omgeving en onze maatschappij kunnen kijken als we nu in deze crisis doen. Ons openstellen voor de mogelijkheden van verandering.
We zouden ons steeds kunnen afvragen of de gebruikelijke keuze op dit moment wel de juiste is. Zijn er andere keuzes mogelijk? Zijn die handiger of beter? Gewoon, bij je dagelijkse beslommeringen: zijn er andere keuzes die beter zijn voor mij als persoon of voor de gemeenschap?
Creativiteit vanuit rust
We kunnen onze creativiteit ook gebruiken als er geen concreet probleem is, geen onrust. Daarmee zien we ook kansen als er geen moeilijkheden zijn. Door die houding merk je langzaam kleine veranderingen in jezelf en in de manier waarop je om je heen kijkt. Kleine veranderingen in je houding naar andere mensen en gebeurtenissen in je leven.
Geen grote, plotselinge omkeer zoals nu in deze crisis, maar een duurzame reis naar de beste versie van jezelf.
Probeer het eens!
Groetjes Yvon
PS.
Zoals je in eerdere blogs kan lezen, ben ik ervan overtuigd dat iedereen creatief is, dat creativiteit een essentieel deel is van onze menselijke intelligentie.
Het trainen van je creativiteit kan je leven verrijken. Door jezelf te trainen creatief te denken en kijken, ga je de fysieke wereld om je heen anders bekijken. Automatisch ga je dan ook de minder fysieke wereld en jezelf anders bekijken.
Dit kan leiden tot meer vreugde, compassie, leven in het nu, dankbaarheid of een ander doel dat voor jou belangrijk is.
Ik kan je helpen om je creativiteit te trainen. Samen werken we naar jouw doel of oplossing toe. Kijk voor meer informatie op jijbentcreatief.eu/training