fbpx

Waarom Wad nu… Wat Later?

 

Het boek brengt de schoonheid van het Waddengebied, de relatie met de mens en de bedreigingen in woord en beeld. Geweldig! De mooie, oude, verweerde beelden en zeefdrukken gecombineerd met de ritmische, lyrische en toch vaak ironische teksten.

Het makers willen met het boek een monumentaal natuurgebied laten zien zoals het is. Schitterend en in gevaar door menselijk ingrijpen. Schoonheid in beeld brengen dus en tegelijkertijd waarschuwen. Dat het Waddengebied behouden blijft en dat het boek niet in de toekomst een 'herinnerings-monument' blijkt te zijn.

Ik zet dit voort

In 2018 pakte ik het boek weer van de plank en het kwam (weer) keihard binnen. En op dat moment wilde ik ermee aan de slag. Gedeeltelijk om de schitterende inspiratie (in beelden) die het Waddengebied geeft en gedeeltelijk om de inhoudelijke boodschap van het boek:

 • De meeste inspiratie haal ik uit landschappen en patronen in de natuur. Het Wad is elk uur een ander landschap me nieuwe patronen.
 • Ik ben gek op landschappen waar land en water samen komen. Duh!........ Hoevel meer samenspel tussen land en water wil je hebben?
 • Het boek is uit 1978 (!) en de thema;s zijn nog steeds actueel. We hebben veel geleerd over het Wad, maar blijkbaar voelen we nog niet collectief de liefde voor dit prachtige gebied

Met dit project wil ik de doelstelling van het boek voortzetten. Op mijn manier ga ik de schoonheid van het Waddengebied in beeld brengen. Via mijn kunst, wil ik de ogen van zoveel mogelijk mensen openen. Kijk eens op een andere manier om je heen en verwonder je over het fenomeen "Wadden".

Daarnaast aandacht voor de dingen die het Wad bedreigen. Dit unieke gebied moet blijven bestaan. Net als het bij het boek geldt ook voor mijn werk, en het werk van alle andere kunstenaars die het Wad zo schitterend in beeld brengen, dat die beelden geen terugblik moeten worden. Geen "Kijk, zo was het ooit, toen de Waddenzee nog bestond".

In 2018 enthousiast begonnen dus en met tussenposes aan gewerkt.

Het resultaat tot nu toe:

 • een vijfluik van gebrandschilderd glas, De beelden zijn direct geïnspireerd op foto's uit het boek. Daarnaast heb ik een tekst herschreven die bij deze beelden passen.
 • een concept voor een levens-groot werk met grote glasplaten die achter elkaar staan. Op de eerste plaat een wandelaar en op de laatste plaat een stukje tekst uit het boek. In deze tekst 'voorspelde' Alexander Pola de huidige problemen met plastic. De glasplaten ertussen bevatten stukken felgekleurd glas die staan voor de plastic rommel die het gebied (en niet alleen het waddengebied) nu bedreigen.
 • Een serie kleine werkjes (13*18 cm) in 1 kleurstelling. De inspiratie hiervoor haal ik overal vandaan: eigen foto's, foto's van familie en vrienden die ik toegestuurd krijg en uit andere boeken over de Wadden.
  Dit moet een grote serie worden, die samen 1 werk vormen.

Ik stoei nog erg met de presentatie.

Ik wil het flexibel houden, zodat ik het op veel plekken kan laten zien. Aan de andere kant, lukt me dat nog niet zonder dat ik inboet op de beeldende kwaliteit. En dat wil ik natuurlijk niet!

Het vijfluik kan bijvoorbeeld voor een raam hangen of op hoge poten in de vrije ruimte staan. In beide gevallen zou ik voor een andere omlijsting kiezen.  Het monochrome werk kan als een 'gordijn' in een grote ruimte hangen of elk deel kan afzonderlijk een paar cm van een witte muur gehangen worden. AAAAAH! Ik weet het echt niet!

Voor het 'plastic' concept ga ik nog een goed maquette maken. Wordt vervolgt dus......

Ik zoek nog wel wat hulp:

 • ik wil dit (en bijpassend) werk natuurlijk graag exposeren en / of verkopen. Weet iemand een mooie ruimte met veel licht?
 • meedenken over de technische aspecten van het presenteren is ook altijd welkom!
 • Steun de Waddenvereniging!!!! kijk voor meer info over hun goede werk  p hun site www.waddenvereniging.nl